Esküvői kreatív fotózás az esküvő napján történjen, vagy esetleg egy másik napon?

Gyakori kérdés, hogy mikor készüljenek az esküvői kreatív fotók? Ami csak a fiatalokról szól. Előnyök és hátrányok mindkét fotózás mellett vannak, megpróbálom összeszedni az előnyöket-hátrányokat.

Esküvő napján történő kreatív fotózás:

Magára a fotózásra érdemes 1-2 órát rászánni, amihez még hozzáadódik az esetleges oda-visszautazás ideje is, ha nem az esküvő helyszíne körül szeretnénk elkészíteni a fotókat.

Mivel az esküvő napján elég feszített a tempó, sminkes, fodrász, esetleges utazások, rokonok fogadása, készülődés, szertartás vagy szertartások, családi fotók készítése stb, általában nincs idő egy hosszabb lélegzetvételű fotózásra.

Az esküvői kreatív fotók elkészültére általában vagy az esküvői szertartás előtt kerül sor, vagy a szertartás után és még a vacsora előtt. A szertartás előtt még szinte biztosan nagyon rosszak a fényviszonyok, magasan van a Nap, kemények a fények.  Nem lehet elérni ugyanazt a hatást, mintha az esti, naplemente előtti lágy fényekben készülnének el a kreatív fotók.

Ha viszont a szertartások után készülnek az esküvői kreatív fotók, akkor pedig a násznéptől kell elszakadnia az ifjú párnak.

Sokszor a nagy napon nincs idő az esküvői kreatív fotók elkészítésére, mert pl vagy nagyon feszített a tempó, vagy túl ideges a fiatal pár, vagy éppen amikor idő van néhány fotó készítésére az ifjú párról, akkor nem a legideálisabb napszakban, rossz fényviszonyok között készülnek el a fotók.

Persze ezeket is szeretni fogják, de az aznapi kreatív fotózás során biztosan kell kompromisszumot kötni.

Esküvői kreatív fotózás egy külön napon

Ha van lehetőség arra, hogy az esküvői kreatív fotózás ne az esküvő napjára essen, akkor már a helyszínválasztásnál is több lehetőségünk van. 

Lehet ez egy kedvenc helyszíne a fiataloknak, vagy akár valami egyedi, csodás természeti környezetben is. Itt már általában nincs feszkó, már sokkal ellazultabb a fiatal pár, már ismerjük egymást, itt nem szorít olyan feszesen az idő, mint amikor az esküvő napján kell a feszített programba beilleszteni a fotózást.

A külön napi esküvői kreatív fotózáskor persze újra sminkeshez, fodrászhoz érdemes elmenni éppúgy, mint az esküvő napján, és ha esetleg a gyönyörű esküvői ruha bérelve volt, akkor újra ki kell bérelni, de ha mindezt bevállalja az ifjú pár, akkor csodás sorozat tud készülni a kedvenc napszakomban, a naplementét megelőző 1 órában. Ilyenkor gyönyörűek a fények, nem lesznek nagy kontrasztok, és nem utolsó sorban a táj is magával ragadó.

Ha az oltár előtt szeretnétek a „first look”-ot, vagyis amikor a leendő férj először pillantja meg kedvesét, ezen esetben is alkalmasabb egy külön napon történő esküvői kreatív fotózás. A külön napon történő fotózásnak felára van, viszont sokkal több és változatosabb fotó tud készülni, hiszen nem vagyunk időkorlát közé szorítva.

Az alábbi képsorokon Pati és Norbi kreatív fotóit mutatom meg. Ez 2 szertartás között (egyik volt a polgári csak a tanukkal és szülőkkel, a másik pedig szűk családi és baráti körben), 30 perc alatt készítettem róluk, a környező szűk utcákban. Azért így is lehet szép sorozatot összehozni, bár itt most tényleg nagyon kevés idő állt a rendelkezésünkre.